home away from home

Ik dacht, het is misschien wel eens leuk om een beeld te schetsten van hoe ik de afgelopen weken in Cairns heb geleefd. Ik wil wel alvst duidelijk maken dat ik niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de neveneffecten van het lezen van deze tekst. Het overbrengen van reis- of feestkriebels is geen strafbaar feit. Je laten afleiden door geklets over palmbomen doe je ook helemaal zelf. En dromen over tropische aangelegenheden, starend door een netgeregend raam in de baas z'n tijd is ook niet mijn probleem:)

Carins dus.

Ik heb geleerd hoe om te gaan met de verleidingen in Cairns. Het komt er op neer dat je een hoop moet kunnen negeren (het gevoel dat je cairns niet kan verlaten zonder bungeejumpen, raften, waterskien, duiken, snorkelen, helicoptervluchten of tripje naar Bali), je portemonaie thuis moet laten en je goed je ogen en oren moet open houden om te weten waar je op welk moment moet zijn.

Sinds m'n terugkeer uit het regenwoud heb ik de Jane-gevoelens even opzij gelegd en heb ik me aangepast aan het leven in een tropisch stadje. Ik logeer bij Isabell, een Duits meisje dat dezelfde tour in Alice Springs heeft gedaan en dezelfde vlucht richting Cairns had. Ze woont nu in een share-house. Een soort van gemeubileerd studentenhuis, maar dan luxer en netjes, inclusief internet (vandaar dus), airco, wc papier, afwasmiddel en wekelijkse schoonmaak. En dan bedoel ik een professioneel schoonmaakteam! Niet te vergelijken met een studentenhuis dus... De slogan van de huurbaas is "a home away from home" en het is m aardig gelukt de mensen hier dat gevoel te geven. Zijn vrouw heet het geheel ingericht en de kamers zijn dan ook erg knus en mooi. De jonge mensen die hier wonen, werken allemaal tijdelijk in Cairns, zo ook Isabell. Ze geven me ook het gevoel home away from home te zijn, want ze roken nogal wat jointjes gedurende de dagen en avonden dat ze vrij zijn. Smells like Holland!

Gekke mensen ook wel, o.a. een meisje uit Melbourne dat naar mijn idee een serieuze vorm van ADHD heeft, zich suf blowd (bijzonder effect heeft dat!) en vervolgens 500 dollar betaald krijgt om dronken te worden op een boot met 6 mannen. Naakt dan wel. Tja, zo kan je je backpackersbestaan natuurlijk ook bekostigen! Mam, pap,...ik heb een nieuwe baan en blijf hier nog even...haha!

Nee, ik ben bijna weg hier, ondanks het feit dat ik me hier behoorlijk thius begin te voelen, want het is heerlijk om in een tropisch klimaat te verblijven. Af en toe een (soort van verfrissend) buitje, veel zon, een mangoboom in de tuin die zorgt voor een gezond ontbijtje, dagelijks zwemmen in de lagoon in het centrum, 's avonds luisteren en kijken naar de dieren in de tuin: vliegende vossen, possums, ratten, papegaaien, grote gekleurde motten, harige spinnen, helaas ook veel muskieten(beten), gecko's (m'n favoriete geluidje!) etc. Het is heerlijk om niet na te hoeven denken over wat je aan moet trekken. Het is altijd warm genoeg voor weinig. Ook 's nachts, dus geen getwijfel over wel of geen lange mouwen aan of mee naar de kroeg en je komt elke winkel, kroeg en eetgelegnheid binnen op thongs (flipflops, teenslippers). Ook hoef ik 's ochtends niet na te denken over wat ik ga doen. Er is eigenlijk niks te doen hier! Het leven kan zo simpel zijn:)

Dus bestonden de afgelopen dagen uit lezen, schrijven, internetten, toekomstige travelmates ontmoeten, zwemmen, zonnen, zwemmen in de regen, genieten van luxe ontbijtjes, lunches en diners met tropische ingredienten als mango, avocado en kangaroo, spelletjes spelen als "zoek de verschillen" tussen de ene soort palm en de andere (Verbazingwekkend hoeveel verschillende palmsoorten er te vinden zijn, al zijn er ook varenbomen die officieel geen palm zijn, maar wel lijken), wandelingen maken tussen "thuis" en centrum, winkelen om een nieuw dagboekje te vinden (goed excuus toch?) en ijskoffie maken.  (2 theelepels oploskoffie, 2 theelepels suiker en 500 ml koude melk...hemels!)

Weten waar je op welk moment moet zijn, is vooral in de avonduren belangrijk, wil je kunnen overleven als backpakcer in Cairns. Als je niet oppast ben je failliet voordat je ook maar iets van Australie hebt gezien (Ja, ik heb wat verhalen gehoord hier). Over het algemeen is Cairns niet duur, maar de verleidingen liggen op de loer. Anderzijds kan je hier heel goedkoop overleven en dat is me aardig gelukt. Het gaat er om dat je op tijd het backpackersmagazine te pakken krijgt. Daarin staat een mooi overzicht van welke kroeg op welke dag en op welke tijd speciale aanbiedingen heeft. Om een voorbeeld te geven: afgelopen donderdag hebben we van een $10 mealdeal (voor 6 euro een serieus hoofdgerecht, een wijntje en een heerlijk dessert) genoten. Bij het afrekenenn kregen we (ongevraagd) een stempel op de hand gedrukt wat ons toegang verschaftte tot een uurtje gratis champagne drinken diezelfde avond. Waarom ook niet? Onze avond stappen bestond uit 5 glazen zure champagne tussen 22:00 en 23:00. Vervolgens waren we zo dorstig dat we alleen nog maar water naar binnen wilden gieten en de rest van de avond waren we zo wiebelig dat we om 1:00 besloten dan maar naar huis te wiebelen. Heftige avondjes dus; stappen van 22:00 tot 1:00...haha! Waarom doen we thuis zo moeilijk met de staptijden van 0:00 tot 4:00?? En waarom kunnen we thuis niet uit eten en een avond drinken voor 6 euro? Achja, zo is er elke avond wel ergens een kroeg te vinden waar je veel voor weinig krijgt. En ik ben nu wel wat meer gewend dan thuis, maar wordt nog steeds erg blij van 5 drankjes, zeker binnen een uur! En als er dan ook nog een internationale goudvisrace wordt gehouden terwijl je van je slecht smakende champagne staat te nippen, weet je dat het tijd is omn naar huis te gaan..

En gelukkig moet Isabell regelmatig vroeg op om te werken, dus zijn we niet elke avond in de stad te vinden. Ook dat is weten waar je op welk mometn moet zijn; soms is dat thuis in de tuin. En niet onder de mangoboom, want die dingen zijn minstens zo gevaarlijk als koksnoten als ze zich overgeven aan de zwaartekrtacht!

Morgen vertrek ik met David (Amsterdaaaaam!) en 2 Duitse meisjes en een duitse jongen met 2 wickedcampers (http://www.wickedcampers.com.au/) en gitaar richting Brisbane. David en ik hebben perfect matchende ideen over wat we waar willen gaan doen. De Duitsers hebben op sommige plekken wat andere plannen, maar we gaan in principe samen de Oostkust afzakken. David en ik hebben onszelf een sinterklaascadeautje gegeven: op 5 december gaan we voor 4 dagen zeilen op een "tallship" rond de whitsunday-eilanden.

(http://www.australiantallships.com/solwaylass.php?wp=27) Ja, de rest van de trip wordt zeer lowbudget;)

Ik heb geen idee wanneer we waar bereik hebben wat betreft telefoon en internet, maar de 14e december komen we in Brisbane aan.

Iedereen veel plezier met Sint en Piet (Black Peter volgens wikipedia; ik heb Isabell proberen uit te leggen wat ik mis nu ik hier ben..) en de kerstvoorbereidingen! Ik ga niet proberen een kerstgevoel te krijgen hier. Ik snap niet waarom ze in de tropen proberen kerst te vieren met een denneboom, kerstman op een slee en nepsneeuw. Ik wed dat Rudolph zich spontaan een paarse neus zweet hier! Dierenmishandeling!!

"Seasons Greetings"

Kus voor allemaal!

Anke

PS: Anne: Ja, bewaar maar wat pepernoten voor me!)

Reacties 4

Bennie 22-11-2009 11:48

Klinkt als een feestje! Ik wil trouwens ook zo'n boot van Sinterklaas! Mocht de Sint dat financieel gezien een probleem vinden: ik heb er beste een orgy met 6 mannen voor over... ;P

eva en joris 22-11-2009 12:05

Wauw, die boot ziet er veelbelovend uit! Wij doen het gier met de stoomboot...ook leuk !
x

corrie heijnen 23-11-2009 16:44

Hallo Anke,
Je hebt ons gewaarschuwd maar dan nog kon ik het verhaal niet helemaal aflezen. Het zeikt hier van de regen, ik maak een heftig eindverslag....moet ik nog verder gaan....nee dus. Have fun, en enjoy en denk niet aan ons!!

Roosje 25-11-2009 17:48

Ha die lieve Anke, Goed om te lezen dat je het zo naar je zin hebt! Heerlijk al die verhalen! Ik zal de sint en zijn pieten de groeten van je doen en misschien (als je lief bent) laten ze nog wel wat lekkers voor je achter! X Roosje

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer