Net als in de film...

Hoihoi Mzungu's!

Ik schaam me enigzins voor het feit dat ik jullie nog niet echt kan begroeten in Swahili... Mzungu is 'buitenlander, de blanken om precies te zijn. Maar hallo hefet een mooiere vertaling dan Hoihoi...
Ik heb wat pogingen gedaan een aantal standaardzinnetjes in m'n grijze massa op te slaan, maar het is me nog niet gelukt. Zoals altijd moet ik dignen opschrijven om ze voor langere tijd in m'n hoofd te kunnen houden, maar daar ben ik nog nite aan toe gekomen. Ook wel zo makkelijk dat alles hier gewoon in het Engels gaat. Niet dat het allemaal even goed te verstaan is, watn het accent is precies zoals je je voorstelt hoe het klinkt uit de mond van een 'blak man'. Net als in de film... Eigenlijk alles wta ik hier heb gezien, lijkt rechtstreeks van een tv-scherm te komen: De lachende kinderen, vragen om snoepjes en geld, de sloppenwijken, de containerwinkeltjes, de overladen trucks op de wegen die precies inhalen wara je het juist niet zou doen, de wandelingen langs rotswanden zonder enig hekje dat je wellicht van een doelijke val zou kunnen redden, de gigantische olifanten, in slowmotion rennende giraffen, de locale gids die het liefst een europees meisje trouwt (wees maar niet bang mam) omdat de locale vrouwen alleen maar kinderen willen baren terwijl ze neit eens geld hebben om zichzelf van een huis en eten te voorzien, de winkels met beveiliging inclusief geweren (Onze truck-chauffeur Henry, ook een local, is er van overtuigd dat de wapens nit gelden zijn), de security-mensen bij de giganische poorten van de gigantische villas van de peopie-rijke nederlanders die hierbloemen telen, de massale voettocht van mensen vanaf het platteland richting stad om een kans te wagen op werk... Ik heb me verbaasd om het feit dat niks me hier echt verbaasd. Tot nu toe bleek alles mogelijk en nog meer onmogelijk.

Een interessante mix van eeuwige discussies ook: Mens/cultuur (Masai) versus dier/natuur. Als er een leeuw vanuit eht reservaat een paar geiten of een koe te grazen (haha) heeft genomen, dan is het de Masai-wt die voorschrijft dat ze op z'n minst 6 leeuwen mogen ombrengen en vervolgens ontzettend trots met hun vachtje mogen pronken. Terwijl de landelijke wet, ook voor de Masai voorschrijft, dat daar zo goed als de doodstraf (of gelijkwaardig voelende gevangenisstraf) op staat. Ik heb al veel linkjes kunnen leggen tussen de dilemma's die ik in Australie tegenkwam. Alleen zijn de Masai nog veel vasthoudender in hun (nogal gewelddagige) traditie. Dat is tegelijkertijd ook mooi: Ze zijn uitzonderlijk kleurrijk gekleed, alles geverfd met wortle- en planten/bleomen-extracten, ze dragen nog steeds de prachtigste sieraden van dieren'onderdelen' en hebben geweldig indrukwekkende ceromonies. (Helaas dat laatste niet meegemaakt, maar John, de locale gids de de afgelopen dagen met ons op pad is geweest, kan er mooi over vertellen.) Nouja, het blijft dus een moelijke kwestie, zoals dat op vele plekken ter wereld hetgeval is. Zo ook rondom het thema armoede: wie geef ik hoeveel fooi, wat gaat diegeneer mee doen, hoe kunnen ouderen en kinderen geholpen worden? Wat zijn de prioriteiten en wat is zonvol en zinloos? Ik heb gelukkig nog een aantal weken om wijzer naar huis te komen, maar op dit moment is het alleen nog maar een groot vraagteken. Ik probeer de juiste vragen te stellen, maar weet ook dat als het antwoord helder was, de problemen al opgelost zouden zijn. Maar; als een ranger van een natuurreservaat, met al zijn passie voor dieren en planten je vertelt dat het belangrijkste voor Kenia goed onderwijs is, dan weet je dat hij zich bewust is van de situatie in z'n land... JAmmer voor eht WNF, Oxfam krijgt er wellicht een donateur bij. En wie weet, zit de gigantische overdaad aan kinderen over een aantal jaren niet meer met 80, maar met 30 kinderen 1 klas, met 1 juf. Iets waar we in Nederland, zoals over meer (ir)relevante zaken, ontzettend graag over klagen;)

Ik ga nog even vrder op avontuur. Ben gelukkig pas net begonnen. We nemen morgen afscheid van een deel van de groep en er komen dan nieuwe mensen op de truck. We rijden dan weer weg uit Nairobi richting Tanzania, tot dar wellicht!

Groetjes

PS: hoe is de zomer bij jullie? Tot nu toe heb ik het hier veel koud gehad, maar heb ook wel wat zon gezien. Niks tropisch hier hoor, rond de evenaar...Dat hebben ze op school niet goed uitgelegd. Of zat ik niet goed op te letten in m'n klas van 20 kinderen?

Reacties 3

Eva&Joris 07-07-2012 13:05

Woepie!!! Daar is ze! En jeejmineej wat heb je al weer veel gezien, gehoord, ontmoet, bedacht en bediscussieerd. Ik zag de film even voor me. Gaaf. Klinkt als weer een mooie nieuwe ervaring op het reizenlijstje.. Ben ben benieuwd naar Tanzania!

Thijs 11-07-2012 23:46

jeetje, al ruim een week daar en nog steeds het afrikaans niet machtig...het is wel echt een luiervakantie voor je he Zo te lezen ben je aardig bezig met nieuwe dingen ontdekken en mooie momenten verzamelen, ga zo door!

groetjes!

Ps. Nederlandse zomer? welke zomer? het is hier al lang herfst joh!

Marleen 13-07-2012 11:57

Anke, ik ben het met Thijs eens, we zijn onze oer-hollandse-herfst-zomer in gedoken! Goed te horen dat het goed gaat! Al verbaast het me enigzins dat de meeste dingen in Afrika ook daadwerkelijk zo zijn als we dat ons voorstellen! Hopelijk voel je je niet al te veel een wandelend goed doel.

Wij zijn ondertussen druk aan het klussen in ons nieuwe huisje in Eindhoven! Oew, je gaat het mooi vingen!

Geniet en tot gauw!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer