Zweten in de Amazone

...
Na onze super-hike zijn we weer terug gekomen in Cusco. In hetzelfde hostel, dus we kwamen lekker 'thuis'. In de kamer waar we zouden gaan genieten van onze nachtrust, waren drie backpacks ontploft en de inhoud lag verspreid over de vloer. Herkenbaar en kon niet missen: deze drie meiden gaan morgen heeeeel vroeg opstaan en een trek doen:) Wij: tanden poetsen, oordoppen in, géén wekker zetten en slaaaaaaapen.

Nu we zo hoog waren geweest was de dag erna wandelen door Cusco een eitje. Niet dat we daar ook maar enigszins zin in hadden, maar toch. We hebben ons prinsheerlijk geinstalleerd in het restaurant van het koffiemuseum en ons daar de hele middag vermaakt met koffie, een hamburger, cocktails en een kaasplankje. Ze proberen hier Europese kazen na te maken: Andes-Gouda, Andes-Parmesan, Andes-Ricotta. De bijgeserveerde sausjes gaven de daadwerkelijke smaak aan de kaas, maargoed..het ging er prima in allemaal :)
En 's avonds heerlijk en -sort of- chique uit eten gegaan met het Engelse meisje uit de trek-groep en nog maar eens nagenoten van de dagen die we samen doorbrachten. Zo..de eetlust is weer een beetje terug en aangenaam gestild!

De dag erop bestond ook vooral uit rustig aan doen (Het had al de term 'à la Cusco' van ons gekregen toen we nog aan het wennen waren aan de hoogte) en zorgen dat we nog even de jungle in konden gaan. En ik had ook nog het een en ander te regelen voor m'n reis door Bolivia. Uiteindelijk alles -zo goed als- geregeld en we kregen een korte briefing over wat ons de komende 5 dagen te wachten zou staan. Nou was die briefing theoretisch aardig compleet, maar er werd niets gezegd over de hoeveelheid liters zweet we per dag zouden produceren. Wel dat we voor kleding met lange pijpen en mouwen moesten zorgen... Dus gingen de de ochtend erop in alle vroegte met maar een deel van onze spullen (weer handig, die stalling), een minibusje in, samen met nog 6 anderen. Heel gezellig met o.a. een Duits stel. Helaas zouden wij de laatste dagen met het enigzins suffe en beetje negatieve Deens stelletje in de groep te zitten. Tja..je kan niet altijd een super gezellige Emma en Chris treffen natuurlijk.

Eerst nog even een tussenstop bij het 'kantoor' van de tourorganisator. Er wordt na lang roepen, kloppen en bellen opegedaan door een Peruaan in pyama, zodat we 'passende' rubber laarzen kunnen uitzoeken. Dat is natuurlijk bij voorbaat een illusie: rubber laarzen passen nooit goed. Na drie paar proberen toch maar een keus maken en hopen dat we er alleen korte stukjes mee hoeven lopen!
Dan rijden we uren lang over slingerweggetjes richting een dorpje waar we in sneltreinvaart een klein museumpje doorkruisen om wat info op te doen over de lokale geschiedenis en cultuur, over de vroegere en huidige jungle-'indianen', de inca's en een belangrijk katholiek feest. Bijzondere smeltkroes hier!
Dan rijden we al slingeren door naar het stuk 'cloud forest', de hoog gelegen variant van de jungle. Vrij weinig uitzicht, beetje 'cloudy' zeg maar... En koud zo zonder zon!
De weg vervolgt zich (slimgerend natuurlijk) naar beneden, waardoor de natuur om ons heen langzaamaan veranderd in het regenwoud waarop we zaten te wachten. Tussen het rijden door lopen we wat stukken als de gids iets interessants heeft gezien. Zo zien we de prachtige rood-wit-zwarte vogels die als nationaal symbool van Peru gelden, kleine papegaaitjes en andere kleurige vogels. En jawel: een hele apenfamilie slingerd zich voor onze ogen door de bomen! Met als toetje een mama-aap met een kleintje op de rug. Aaaaaaah :)
Vervolgens gaan we ook nog even naar een dierenopvang, waar op één agressief aapje, de dieren vrij rondlopen maar niet weggaan omdat ze niet meer gewend zijn te jagen. Ik denk dat op veel plaatsen op de wereld de reïntegratie van dieren wat serieuzer wordt aangepakt, maar gelukkig is deze opvang niet grootschalig. En zo heb en we wel de kans mooie ara's, een tapir, land- en waterschilpadjes en een soort van vreemde schattige knaagdiertjes (aaaaaah..) en een super speels klein wees-aapje (aaaaaah..) van dichtbij te bewonderen.
De eerste nacht brengen we door in een lodge waar het geweldig klinkt door suuuuper veel krekels. We voelen inmidds de luchtvochtigheid goed en tot onze verbazing is het 'maar' een graad of 28. Het zweet gutst al aardig en dan is het al donker!
Tijdens het eten vliegen de reuze-motten en vleermuisjes ons om de oren. Natuurlijk vliegt er juist bij het al niet-vrolijke Deense meisje twee keer een mot in haar soep (jep..kippensoep!). Na een verder gezellig diner en een nu nog warme douche lekker slapen met de jungle-geluiden buiten. Aan ramen doen ze hier maar voor 50%. De rest wordt afgedekt met horgaas. Dus klinkt de nacht als kamperen, maar dan hebben we een heerlijk bed en comfortabele badkamer:)
In de ochtend is het geluid van de vogels fantastisch! Het klinkt net zo tropisch als je zou denken, ongelooflijk dat zulke geluiden uit een vogelkeeltje kunnen komen.
We rijden na het ontbijt (omelet met zoete broodjes) nog een stuke naar een primitief haventje.
Het boottochtje naar onze lodge de volgende dag, is heerlijk verfrissend: eindelijk wind om ons zweet te kunnen laten verdampen! En wat is het mooi om vanaf het water aan beide zijden het oerwoud op de heuvels met watervallen, bloemen en vogels te zien! Het laatste stukje is te voet, in de regenlaarzen, door twee zijstroompjes van de rivier en vervolge s de hiervoor beschreven heuvel op. Met een aardig gevulde backpack en een inmiddels doorweekte outfit. Gelukkig krijgen we even de tijd om bij te komen en dan gaan we weer op pad. In de rubber laarzen, lange kleding tegen de muskieten...pffff. Kort boottochtje en dan een behoorlijke wandeling. Wel super mooi om door het regenwoud te struinen. We horen, zien, ruiken en proeven(!) vanalles. Dat ruiken en proeven alleen op aanraden van de gids, want hij is niet zuinig met verhalen over dodelijke of op zn minst super pijnlijke effecten van verkeerde plantjes of diertjes. We mogen blij zijn als we de jungle levend verlaten! Nouja..dat viel uiteindelijk allemaal wel mee natuurlijk, maar toch heb ik tijdens de wandelingen erg mn best gedaan om niks onnodig aan te raken of vast te pakken. Eerst even checken of er niks op die tak zit voordat ik een steuntje zoek en ook laarzen checken voordat we ze aandoen.
Anderzijds maken we ook kennis met allerlei mooie en handige planten en onschuldige leuke beestjes zoals mooie grote vlinders, een relaxte boomkikker en vuurvliegjes. Ooooh! Wel vet stoer he..de vuurvliegjes als een van de jungle-hoogtepunten beschouwen ;)
Die kwamen we natuurlijk tegen bij een wandeling na zonsondergang. Toen waren mn voeten het inmiddels wel beu. Nergens last van gehad tijdens de Lares Trek, maar hier kwamen de (bijna)blaren al na dag 1 opzetten. Op dag drie was de wandeling ook erg lang en ondanks de mooie ervaringen zoals gebakken visjes eten die net door een semi-indiaan gevangen waren, waren we helemaal klaar met het wandelen in die laarzen met t zweet over je hele lijf.
Dag vier bestond gelukkig uit een boottrip (wooooh...wind! :) en een bezoekje aan de hotsprings. Heel gek, maar ondanks de warmte was dat tóch heel fijn. Zeker toen het ook nog begon te regenen: heel bijzonder! Zolang er maar geen wandeling achteraan hoefde te komen..Gelukkig, de gids accepteerde ons weigergedrag en we hoefden alleen de berg terug op naar onze lodge. Natuurlijk meteen weer drijfnat van t zweet. Maargoed..een paar tellen onder een koude douche hielp telkens heel goed. Helaas was het vandaag een dag waarop het nog niet had geregend, waardoor het nu wel extreem warm was en we alleen maar konden zitten puffen in de schaduw. Wat waren we blij dat we niet hadden gekozen voor 6 of 7 dagen jungle! De dag erna mochten we weer lekker terug :) Voor de laatste avond en ochtend met Nette samen! Daar denk ik nog maar even niet aan...

Reacties 1

Rene 08-11-2015 20:54

Mooi schatje

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer